Moje postřehy, zážitky a zkušenosti

Rozhovor pro časopis I love Brno

15. 9. 2010 23:42
Rubrika: politika

První rozhovor pro časopis :)


1. Kdo jsou MKD, jaké cíle tato organizace má?

MKD je zkratka pro „Mladé křesťanské demokraty“. Jsme brněnskou pobočkou občanského sdružení lidí od 15 do 35 let, které spojuje zájem o politiku založenou na křesťanských a konzervativních základech. MKD má vytvářet prostor pro výchovu a růst mladých politiků.

Cílem činnosti sdružení je zejména poskytnout svým členů i veřejnosti možnost vzdělávat se, rozvíjet své schopnosti a získávat potřebné zkušenosti pro budoucí práci a pro vstup do veřejného života.

Zapojit se do práce může každý, kdo projeví zájem. Stačí nás kontaktovat na emailu [email protected], více informací o nás najdete take na webu www.brno.mladikd.cz.

2. Jakým způsobem jste spojeni s KDU-ČSL?

KDU-ČSL je politickou stranou, která je nám názorově nejbližší. Mnoho našich členů je zároveň jejími členy a dá se říci, že tvoříme „dorost“ KDU-ČSL.

3. Mnoho lidí vnímá KDU-ČSL jako stranu, která ve vrcholové politice skončila. Máte nějaký plán, vizi, jak pokračovat?

V KDU-ČSL nyní dochází k největším změnám od roku 1990, mimo jiné díky generační obměně. Vnitřní krize, kterou zapříčinila především nejasná vize vedení strany a neúspěch ve volbách, se nakonec stala motorem pro tolik potřebné změny. Někteří ze členů MKD se rozhodli aktivně vstoupit do politiky a nabídnout KDU-ČSL své síly.

A zda máme nějakou vizi? Ano, především dát KDU-ČSL jasné, silné a mladé vedení, znovu revidovat program a definovat priority. Tento plán je rozdělen do období 4 let. Zanedlouho nás čekají komunální volby. V těch se díky tvrdé práci a výbornému programu ucházíme o přízeň Brňanů. Poté nás čeká mnoho práce uvnitř strany a na oživení všech regionů takovým způsobem, abychom nabídli to nejkvalitnější (jak programově, tak personálně) do krajských voleb. Poslední dva roky (tedy období 2012-2014) nás pak čeká tvrdý boj o návrat do poslanecké sněmovny.

4. Opravdu věříte v návrat KDU-ČSL do poslaneckých lavic?

Do strany jsem vstoupil letos v červnu. Rozhodl jsem se, že po prohraných volbách nasadím veškeré své úsilí k dosažení tohoto cíle. Odpovědně mohu říci, že jsme na dobré cestě, tedy ano, věřím v to.

5. Z vašich slov vyplývá, že už nyní se nějak aktivně zapojujete do veřejného dění. Je tomu tak?

Naše organizace v Brně má kolem třiceti členů. Z tohoto počtu kandiduje více jak polovina do zastupitelstev v jednotlivých městských částech, často na předních místech kandidátek.

6. Co konkrétního nabízíte mladým lidem, městu a kraji?

Nabízíme možnost zapojit se do aktivit spojených s politikou. MKD je také takovým politickým „pískovištěm“ - místem, kde mladí lidé formulují své názory, tříbí je v diskuzích a promítají do reálné politiky, která je jim nejbližší.

Ti z nás, kteří se ucházíme o přízeň ve volbách, nabízíme naše nadšení do práce spojené s dostatečnou kompetencí a odborností. Nechceme se politikou živit, politika nás baví a zároveň je výzvou měnit věci kolem nás k lepšímu.

7. Myslíte si, že máte dost sil k tomu, abyste svoje plány dotáhli dokonce?

Jsme reálně smýšlející lidé a stojíme oběma nohama na zemi. Cíle, které stojí před námi jsou velké. Je to výzva, hozená rukavice. Věřím, že máme všechny předpoklady k tomu, abychom dokázali velké a dobré věci.

Petr Hladík

Předseda MKD Brno

Zobrazeno 1403×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz