Moje postřehy, zážitky a zkušenosti

Papež v ČR

30. 9. 2009 18:23

aneb jak jsem to viděl z druhého konce Evropy

 

Tento víkend jsem měl trávit na konferenci. Těšil jsem se, ale náhoda, opomenutí či Boží prozřetelnost tomu chtěla jinak. Mohl jsem tedy celý víkend nerušeně sledovat na svém počítači návštěvu Svatého otce v České republice.

To, proč papež přijel do České republiky, bylo opakováno pořád dokola - na pastorační návštěvu. Jako by tomu ale veřejnost a média nerozuměla či nechtěla rozumět. Až v pondělí se musela smířit s faktem, že se tady opravdu o majetku a penězích jednat nebude.

Ale pěkně popořádku:

Před příletem se různé průzkumy předháněly v tom, jak moc Čechy papež nezajímá. Pohybovalo se to někde kolem osmdesáti procent. Článek v Mladé frontě s výstižným titulkem „Vítej papeži v zemi ateistů" (1) mluví za vše. Byl jsem trochu skeptický a možná se i bál reakce českých novinářů na starého pána - pana Papeže.

Jenže se stalo něco, co jsem nečekal. Svatý Otec přiletěl jako pastýř shánějící své ovce. Mluvil jasně a bez obvyklého nepříliš konkrétního vyjadřování, na které jsme zvyklí od našich církevních představitelů. Nebál se pojmenovat konkrétní problémy. Hrdě připomínal Pravdu a na akademické půdě zdůraznil, kam může vést relativismus (2). Přijel jako otec znající českou zemi. Mnohé udivil znalostí a přehledem o české historii, odkazu Husa i problematickému vztahu národa ke katolické církvi.

Zapůsobilo na mě množství času a dobrá úroveň, kterou zajistila Česká televize. Překvapila i ostatní média. O návštěvě byly napsány stovky článků, většina z nich pochopitelně povrchně zůstala pouze na hladině a zabývala se tím, kdo co papeži věnoval, kolik s ním mluvil minut, kolik přijelo autobusů na mši a podobně. Všechny tyto články (až na ten od Bohumila Doležala (3)) měly jedno společné - byly pozitivní. Takové procento pozitivních zpráv zaznamenávám pouze, když vyhrajeme MS v hokeji.

Co tedy vlastně papež řekl či udělal? Především je třeba zdůraznit, že přijel do církve, která ho očekávala. Čeští katolíci se na setkání dlouho připravovali. Jak duchovně (pomocí obnovy), tak materiálně. Bylo potřeba zajistit technicky celou akci a to dalo zabrat. Papež tedy přijel do připraveného. Za 3 dny se mu s pomoci Boží a médií podařilo změnit názor lidí. Desetitisíce se s ním setkali osobně. Dva milióny ho sledovali v televizi. Sledoval jsem tváře akademiků v neděli ve Vladislavském sále. Přednášel jim člověk, na kterého, a dovolím si to říct, většina z přítomných inteligenčně nestačila. A tento člověk mluvil o Bohu, o tom, že samotný rozum nestačí. To může ovlivnit akademiky - křesťany, aby se nebáli otevřeně svědčit.

A názor veřejnosti se změnil. Dnes podle průzkumu více jak 60% lidí je rádo, že zde Svatý Otec byl. Myslím, že je to pozoruhodné a krásné. Ještě stále dokážeme mít smysl pro dobro.

Velkou záhadou se pro mě stal náš pan prezident. Modlím se za to, aby ho tato zkušenost alespoň trochu změnila a on se nevrátil na svoji zajetou cestu pragmatizmu, někdy až cynismu. Jak ovšem v dnešním rozhovoru uvádí Kardinál Vlk (4), počkejme si na skutky.

Na konec odcituji docenta Balíka, který ve svém dobře napsaném článku (5) uvádí: „Církev v těchto měsících, týdnech a dnech udělala to, k čemu ji vybízel kardinál Tomášek před dvaceti lety: vzpřímila se a zvedla hlavy."

 

  1. http://zpravy.idnes.cz/vitej-papezi-v-zemi-ateistu-dpg-/kavarna.asp?c=A090923_102508_kavarna_bos
  2. http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=11838
  3. http://www.lidovky.cz/ln_nazory.asp?c=A090929_140635_ln_nazory_mtr
  4. http://zpravy.idnes.cz/kardinal-vlk-v-hlavach-a-srdcich-politiku-zustava-komunismus-ptl-/domaci.asp?c=A090930_090644_domaci_lpo
  5. http://www.lidovky.cz/ln_noviny.asp?c=A090929_000044_ln_noviny_sko&klic=233499&mes=090929_0

 

Zobrazeno 1202×

Komentáře

herby

Díky za zajímavé shrnutí a pohled ze zahraničí :)

HejTi

Taky dík

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz